Lige inden man forlader Aarhusbugten på sin vej sydpå, kommer man til den svært tilgængelige, men meget hyggelige havn, Norsminde. Indsejlingen er ekstremt smal mellem molen og badestranden, og den er dybest på molesiden. Der er derfor meget få fartbøller, og meget beskyttet farvand inde i havnebassinnet.

 

Når man er kommet godt på plads i den velholdte havn, er der rige muligheder for at opleve den natur, der allerede i stenalderen trak de første mennesker til området omkring Norsminde Fjord. En vandring langs vandet ud på det smukke Kysing Næs kan gøres på alt fra 20 minutter til 3 timer. Man kan også vælge at udforske området nord for havnen op mod Ajstrup Strand, eller tage én af de små stikveje ind til fjorden. Her er dog tale om et fredet område, så tur-mulighederne er begrænsede.

 

Det kan også være, man trænger til lidt luksus, og det er der råd for i Norsminde. De begrænsede handelsmuligheder til trods har havnen nemlig en fin kro med selskabslokaler, så det er alle tiders valg, hvis der er noget at fejre eller man bare gerne vil restituere sig ved at spise og drikke et godt glas whisky efter det hårde liv på søen.

 

Ikke langt fra Norsminde ligger Tunø med en befolkning på godt 100 mennesker. Her er en musikfestival med dertil hørende folkevandring i slutningen af juni. I denne periode er der ingen færgebilletter at få, men sejler man selv, og har man et anker med, kan man sagtens opleve Tunø fyldt med mennesker. Resten af året er det imidlertid en fredelig lille perle, man kan gå rundt om på en eftermiddag. Der er fin badestrand ved havnen, og kun én by på øen, et røgeri og et hotel, Mejeriet Tunø. Udover mad og overnatninger, tilbyder mejeriet både vin- gin- og romsmagninger, så en miniferie på Tunø kan man sagtens satse på. Man kan også sejle tilbage til Norsminde efter et par timer i havnen, og stadig føle, at man har været langt væk.

 

Sidste stop inden Horsens Fjord, er Hov Havn. Her er liv og glade dage fra Tunøfærgen, Hov Maritime Idrætsefterskole og Egmonthøjskolen, der begge sætter både med elever i søen fra havnen. Lige udenfor havnen ligger Hov Røn; en tidevands-sandtange, der langsomt er ved at træde i karakter som permanent ø; indtil videre dog udelukkende befolket af måger. Ellers er der ikke meget at opleve i Hov, men her er gode bade- og indkøbsmuligheder samt bus til både Odder og Aarhus. Sejler man forbi Hov, skal man alligevel tæt forbi havnen i et smalt løb, så har man tiden, kan man lige så godt se på denne havn også på sin vej, mod de sydlige himmelstrøg.