Den kommende juletid afventes med glæde for mange familier. De glæder sig til julegaver, julehygge og en masse fritid i familiens skød hen over juledagene.

For andre er glæden dog knap så stor, og nogle frygter endda den ekstra fritid. For er du i familie med en misbruger, er mere tid med vedkommende sjældent det, du ønsker.

Børn af alkoholikere oplever, at den søde juletid er knap så sød og i stedet betyder forældre der falder endnu mere i, end de plejer. Den ekstra fritid i julen giver nemlig ekstra meget tid til at tænke over tingenes tilstand, og det er ikke altid positivt for en afhængig.

Medafhængighed

Mange, som er pårørende til en misbruger, kan risikere at blive medafhængig. Dette betyder ikke, at man selv bliver afhængig af alkohol, stoffer eller lignende, men kan betyde at man kommer til ufrivilligt at være medsammensvoren i misbruget.

For især børn af misbrugere ses dette ofte ved, at barnet vil forsøge at hjælpe forældrene med at dække over deres misbrug. De vil hjælpe med at opretholde en ”alt er ok her” facade udadtil, og glemmer i processen ofte sig selv.

Det kan også ske med forældre til misbrugere, som ikke har lyst til at erkende deres børns misbrug, og hellere vil bidrage til, at problemerne fejes ind under gulvtæppet.

Medafhængighed er sjældent et valg, og er aldrig i ond tro. De fleste gør det af ren og skær overlevelse, og fordi de er overbeviste om, at alternativet er meget værre.

Her kan I få hjælp

Er der en i familien, der har et misbrug, er erkendelsen af det næsten det værste. Når først man har indset, at noget er galt, og nogen har brug for hjælp, bliver det hele lidt lettere. Derefter er det ”bare” at række ud – for eksempel til https://amisbrugsbehandling.dk/. Langt de fleste af denne type organisationer står klar til at gribe hele familier, der har det svært.

Det er nemlig vigtigt ikke kun at fokusere på misbrugeren, men også se på dennes netværk. Det kan være nødvendigt at ruske op i relationer og at få iværksat ordentlig støtte til både misbrugeren og dennes pårørende.

Så hvis du går en svær juletid i møde, så er det måske nu, du skal gøre noget for at ændre det. Husk på, at der er mange der står klar til at hjælpe, og de fleste tilbyder hurtig, gratis rådgivning.