Ved første øjekast siger tælleremser dig måske ikke rigtig noget, men du kan helt sikkert et par stykker af dem. Tælleremser er især brugt blandt skolebørn når noget skal afgøres om hvem der er den eller skal på hvilket hold.

 

Tælleremser er gode at bruge, og pædagogisk korrekte hvis man kan tale om det, da det ikke foregår ligesom første og anden vælger, men det kan afgøre noget tilfældigt og dermed er der ikke nogen der føler sig dårligere eller mindre værd.

Hvad er en tælleremse?

Der findes forskellige tælleremser, men fælles for dem er at de i sidste ende bruges på samme måde. Selv om man kunne tænke det, har det ikke noget med tal eller det at kunne tælle at gøre, hvilket også bare gør at tælleremser kan bruges af mange flere børn, for det handler bare om at lære at bruge dem.

 

En tælleremse er en remse af ord man siger mens man peger på en ny person i en række eller cirkel af venner. Der hvor man ender i tælleremsen er så den der er den eller ikke er den, alt efter hvad man skal bruge tælleremsen til.

Eksempler på tælleremser

Nu skal du få et par eksempler på tælleremser så du helt præcist forstå hvad det er, for du kender helt sikker du to tælleremser du kan læse lidt om herunder.

Okker gokker

Okker gokker er en klassisk tælleremse, den er kort og nem at lære og er man mange der skal lege sammen kan man hurtigt bruge den til at fordele holds eller finde ud af hvem der skal starte med at være den i gemmeleg og fangeleg. Remsen går som følger:

 

Okker gokker gummi klokker, erle perle pif paf puf, væk med den beskidte luf.

 

Du kan læse mere om den og finde en vejledning til hvordan du skal bruge den i praktiske eksempler på denne side.

Ælle bælle

En anden og lidt længere tælleremse er Ælle Bælle mig fortælle, som du sikker også kender. Den tager noget længere tid, men det er også en rigtig sjov remse. Den starter som følger:

 

Ælle bælle mig fortælle, skibet går til Aabenra, køber for en skilling skrå…

 

Du kan læse resten af ælle bælle remsen her. Den er også kendt som “ole vip ole vap”-remsen, da det også er en meget kendetegnene sætning fra remsen, men den kommer først mod slutningen af tælleremsen.

 

Nu ved du hvad tælleremser er, hvordan man kan bruge dem, og du har fået et par eksempler på tælleremser du helt sikkert kendte i forvejen. Der findes også andre tælleremser som du nemt kan søge frem med en søgning på Google el. i diverse børnebøger på biblioteket.