Sådan taler du med dit barn om internetbrug

Børns internetbrug begynder tidligere og tidligere, hvorfor det er utrolig vigtigt, at du som forælder sikrer, at dit barns færden online foregår på en sikker måde.

Det er afgørende, at dit barn lærer, hvad der er rigtig og forkert på internettet. Eksempelvis deling af billeder på sociale medier kan nemlig have betydning senere i dit barns liv. Internettet indeholder mange faldgruber for børn. Læs dette indlæg og bliv klogere på, hvordan du lærer dit barn om internetbrug.

Barn med ipad

Det kan ikke slettes igen

En af de vigtigste ting, du skal lære dit barn, er, at billeder og tekst, der bliver delt på sociale medier, ikke kan slettes igen. Man vil altid kunne få det til at forsvinde fra sin egen smartphone, tablet eller computer, men det der deles på internettet, vil altid eksistere et eller andet sted.

Søgemaskiner gemmer alt. Andre mennesker har endda også mulighed for at tage et screenshot og gemme det lokalt på sin computer. For at illustrere over for dit barn, hvordan dette fungerer i praksis, kan i lave en øvelse, hvor du sender en sms til dit barns telefon:

Forklar så, hvordan beskeden stadig vil være på barnets telefon, efter du har slettet beskeden på din egen.

Spørg om lov først

Det er ydermere vigtigt, at du lærer dit barn, at man skal spørge om lov før, man deler eller poster billeder af andre. Forklar dit barn, at vennerne skal være indforstået med, at et billede overhovedet bliver taget. Derudover skal du også forklare, at man skal spørge, om det er okay, at det bliver lagt op på eksempelvis Facebook eller Instagram.

Det er altafgørende, at du selv er en god rollemodel for dit barn. Spørg ham eller hende, om det er okay, at du selv poster og deler billeder af dit dem. På denne måde vil dit barn hurtigere forstå vigtigheden af det.

Det er også fint forklaret i denne grafik om internetsikkerhed for børn fra Netkablet.dk:

5 huskeregler for børn på internettet

Der er regler for, hvad man må dele

Rigtig mange børn ved ikke, hvad der er okay at dele på sociale medier. Dit barn må aldrig dele noget fra en andens private profil på eksempelvis Facebook, Instagram eller Snapchat. Uanset om det er lukkede chats, mails, sms eller via sociale medier, er det aldrig i orden at dele tekst og billeder. Heller ikke selvom andre har gjort det før dit barn. Forklar dette til dit barn, og spørg hvordan han eller hun selv ville have det, hvis en ven eller veninde delte et billede uden at spørge om lov først.

Hvis dit barn anvender sociale medier, kan du med fordel gennemgå profilens privatindstillinger med ham eller hende. På denne måde kan dit barn forstå, hvad disse indebærer. Fortæl hvilke konsekvenser, der kan være ved at overskride andres grænser ved at dele billeder og tekst, inden man spørger om lov. Opfordr også gerne andre forældre til at lære deres børn om, hvordan man skal gebærde sig på internettet.

Related Posts