Mælketænder: Det skal du vide om dit barns første tænder

Når dit barn begynder at få mælketænder og senere taber dem igen, kan det både være lidt skræmmende og smertefuldt for barnet. Læs med og find ud af, hvordan du kan hjælpe dit barn trygt igennem hele processen

Baby der smiler

Frembrud af mælketænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får mælketænder. For nogle børn er frembrudstidspunktet, når de er omkring seks måneder, mens andre er et år, inden den første tand bryder frem. Når barnet når treårsalderen, er alle 20 mælketænder brudt frem – 10 i overmunden og 10 i undermunden.

Når det kommer til frembrud af mælketænder, er det som regel de to fortænder i undermunden, der kommer først. Rækkefølgen for mælketændernes frembrud kan dog variere fra barn til barn, men det betyder ikke noget.

Sådan lindrer du dit barns smerte

Det kan være meget generende for små børn, når gummerne begynder at blive ømme, inden mælketænderne bryder helt frem. Derfor er det en god idé forsigtigt at massere de ømme gummer, enten med rene fingre eller med et blødt og vådt stykke stof, for at lindre smerterne hos dit barn.

Kølende bideringe er ofte også et stort hit til at gøre processen mindre ubehagelig for barnet. Bideringen hjælper mod ubehag i tandkødet og mindsker betændelse, men det er vigtigt, at den ikke er frossen, da det kan skade barnets små tænder.

Når tænderne er på vej, begynder barnet også at savle mere. Det kan resultere i, at huden omkring munden og hagen bliver irriteret og rød. Sørg derfor for at tørre savlen væk og smør en fed creme på for at undgå, at huden bliver helt tør og irritabel.

Når mælketænderne falder ud igen

Det kan både være smertefuldt og skræmmende for børn, når mælketænderne begynder at falde ud. Nogle børn synes, at det er sjovt at få en rokketand, mens andre bliver bange. Derfor er det først og fremmest vigtigt at gøre det klart for dit barn, at det er helt normalt at tabe sine mælketænder. Du kan berolige dit barn mere ved at fortælle, at der vokser nye blivende tænder ud, og at det er normalt, at gummerne bliver ømme.

Bliver smerten alt for uudholdelig for dit barn, kan du prøve at massere med en kold klud for at mindske både smerte og rødme. Alternativt kan du spørge din tandlæge om gode råd eller få anbefalet smertestillende til dit barn.

Et andet godt råd til at berolige dit barn, når mælketanden bliver til en rokketand, er ved at bruge tandfeen. Det gør det nemmere og sjovere for barnet, hvis det at tabe en tand, betyder en mønt eller en lille gave i bytte.

Som med frembrud af mælketænder er det svært at sige præcist, hvornår barnet begynder at få rokketænder, men det er typisk i 5-6 års alderen, at tænderne begynder at blive løse.

Begynd tidligt med tandbørstningen

Det kan være lidt af en udfordring for forældre at komme i gang med tandbørstningen af sit barn, da de fleste børn ikke synes, at det er sjovt. Ofte bider barnet tænderne samme og kæmper bravt for at holde munden lukket i håb om at kunne undgå tandbørstningen. Men det er vigtigt, at du som forælder står fast, så du kan give dit barn nogle gode tandbørstevaner så tidligt som muligt. Begynd derfor gerne med tandbørstningen, inden den første tand bryder frem, så du kan vænne dit barn til det.

Pige børster tænder

Er du i tvivl om, hvordan du bedst kan passe på dit barns tænder, kan du følge disse råd:

  • Benyt altid en blød tandbørste, der har et lille børstehoved og et godt greb
  • Benyt kun, hvad der svarer til barnets lillefingernegl af tandpasta
  • Børst på alle flader – det vil sige forside, bagside og tyggeflader
  • Sørg også for at børste tandkødet
  • Børst tænderne både morgen og aften

Når du følger disse råd, giver du dit barn sunde tandbørstevaner helt fra starten, hvilket kommer barnet til gavn resten af livet.

Søg hjælp eller gode råd hos tandlægen

Hvis du oplever udfordringer, når dit barn begynder at få tænder eller tabe dem igen, er det altid en god idé at søge råd hos en tandlæge. Det gælder især ved ubehag og smerte. Tandlægerne Enghave Plads 6 er en erfaren tandlæge i København, der kan guide dig på bedste vis, når det gælder tandpleje for børn. På deres hjemmeside kan du finde nyttig information om tandpleje for børn, frembrud af mælketænder og permanente tænder, tips til tandbørstning og meget mere. Tager I forbi klinikken, vil I opleve at være i trygge hænder og få den rette rådgivning og behandling, der kan gøre det mere behageligt og trygt for både dit barn og dig som forælder.

 

Related Posts