Finmotorik: 7 finmotoriske aktiviteter og øvelser for dit barn

Finmotorikken er en essentiel del af dit barns udvikling. Det er nemlig gennem hændernes kontakt med omgivelserne, at dit barn lærer om og udforsker verdenen.

Børns motorik ændrer sig i løbet af deres levetid. De helt små spædbørn kæmper for at få motorikken til at fungere. Altså at bevæge arme og ben bevidst, hvor man også taler om øje-hånd koordination. Senere hen udvikler barnet sig til at kunne træne sin finmotorik, hvor det træner pincetgrebet.

I denne artikel præsenterer vi dig for syv aktiviteter og øvelser, som hjælper dit barn med at udvikle sin motorik og finmotorik alt efter, hvor gamle de er.

… Én ting er i hvert fald sikkert:

Udvikling af finmotorikken spiller en stor rolle i hele udviklingen af vores intelligens. Derfor er det vigtigt, at du præsenterer dit barn for legetøj, materialer og lege, som på alsidig vis udfordrer dit barn.

finmotorik - musikalske lege

Musiklege bidrager både til barnets finmotorik og musikalske sans

1. Aktivitetscenter til de helt små

Er din baby under 6 måneder kan du bruge et aktivitetscenter til at øve babyens motorik. I denne alder trænes især øje-håndkoordinationen, dvs. den evne til at kigge på noget og bedømme afstanden med sin hånd ved at gribe ud efter objektet.

Du kan også lave dit eget hjemmelavede aktivitetscenter ved at hænge ting fra hjemmet op i et legestativ. Ting som grydeskeer, piskeris og andre ting fra hjemmet, vil underholde babyen ligesom et aktivitetsstativ du kan købe i butikkerne vil.

2. Musiklege

Musiklege er særligt stærke, når dit barn skal udvikle samarbejdet mellem hænderne. Legene rummer nemlig en række aspekter, som kræver knivskarp koordination.

Hvis I ikke lige har instrumenter i nærheden, kan I lave klappelege. Og ellers vil dit barn helt sikkert elske at fyre den af med trommer, tamburin, grydelåg, triangel og hvad du ellers lige kan finde.

Foruden finmotorikken bidrager musiklegene til barnets musikalske sans og rytmik.

3. Kaste og gribe

Håndbold er én af de mest populære sportsgrene i Danmark… Så hvorfor ikke få en god fornemmelse for kastesporten allerede fra en helt ung alder?

Udstyr således dit barn med bold og lad det kaste og gribe. Kaste/gribe-disciplinen kræver begge hænder og bidrager hermed – ligesom mange af de musikalske lege – til en forbedret koordination mellem hænderne, som er relevant i utrolig mange andre sammenhænge.

4. Klippe / klistre for de større børn

Klippe / klistre er en rigtig klassiker. Såfremt dit barn er gammel nok til at håndtere en saks er det også en sjov aktivitet der hjælper på finmotorikken. Udstyr dit større barn med saks, karton/papir og limstift og lad ham eller hende udfolde sig kreativt.

Foruden at udvikle finmotorikken så vil arbejdet med papir, saks og limstift også give dit barn mulighed for at udvikle fantasien ved at udfolde sig kreativt.

5. Perlelege

Mange af os husker nok, hvordan vi selv legede med perler i børnehaven – med et smil på læben… Og den fornøjelse kan du heldigvis også give dit barn i børnehavealderen.

Perlerne kommer i forskellige størrelser, som møder barnet lige nøjagtigt på dets finmotoriske stadie.

Således finder du f.eks. de populære Hama perler i maxi-, midi- og mini-varianter. Maxi-perlerne er store og er derved lettest at håndtere. Når dit barn så er ved at have det for let med dem, kan I gå videre til midi-perlerne… Og til slut kan I give jer i kast med de helt små mini-perler.

Obs: Der kan være en del penge at spare ved at købe perlerne online. Således finder du eksempelvis et stort udvalg af Hama perler her.

6. Hjælpe til i hjemmet

Der er altid en masse ting, som skal ordnes i hjemmet… Der skal bages brød, laves mad, vaskes op, dækkes bord og så videre og så videre. Så hvorfor ikke lade dit barn hjælpe til?

Foruden at støtte op om en opdragelse, der lærer barnet, at vi alle skal hjælpe til i fællesskabet, så bidrager de hjemlige skærmydsler også til barnets finmotoriske udvikling.

Et konkret eksempel på hvor det er oplagt at lade barnet hjælpe til, er, når der skal bages pebernødder til jul. Her vil den lille nemlig elske at ælte, rulle og forme de små pebernødder.

7. Lægge puslespil

Sidst men ikke mindst så lader puslespillene dig udfordre både dit barns finmotorik og hjerne.

Alt afhængig af hvor gammelt dit barn er, finder du puslespil, som møder din lille dreng eller pige netop, hvor han eller hun står. Således kan I starte med træpuslespillene med de få, store brikker – og langsomt bevæge jer opad til puslespil med flere, mindre brikker.

Til sidst vil barnet på lige fod med dig selv kunne lægge de helt store puslespil med mange brikker, som i kan få nogle hyggelige stunder til at gå med.

 

Related Posts

One Comment