Finmotorik: 6 finmotoriske aktiviteter og øvelser for dit barn

Finmotorikken er en essentiel del af dit barns udvikling. Det er nemlig gennem hændernes kontakt med omgivelserne, at dit barn lærer om og udforsker verdenen. I denne artikel præsenterer vi dig derfor for seks aktiviteter og øvelser, som hjælper din lille dreng eller pige med at udvikle finmotorikken.

 

finmotorik - musikalske lege

Musiklege bidrager både til barnets finmotorik og musikalske sans

 

1. Klippe / klistre

Klippe / klistre er en rigtig klassiker. Udstyr dit barn med saks, karton/papir og limstift og lad ham eller hende udfolde sig kreativt.

Foruden at udvikle finmotorikken så vil arbejdet med papir, saks og limstift også bidrage til dit barns kreative sans.

 

2. Perlelege

Mange af os husker nok, hvordan vi selv legede med perler i børnehaven – med et smil på læben… Og den fornøjelse kan du heldigvis også give dit eget barn.

Perlerne kommer i forskellige størrelser, som møder barnet lige nøjagtigt på dets finmotoriske stadie.

Således finder du f.eks. de populære Hama perler i maxi-, midi- og mini-varianter. Maxi-perlerne er store og er derved lettest at håndtere. Når dit barn så er ved at have det for let med dem, kan I gå videre til midi-perlerne… Og til slut kan I give jer i kast med de helt små mini-perler.

Obs: Der kan være en del penge at spare ved at købe perlerne online. Således finder du eksempelvis et stort udvalg af Hama perler her.

 

3. Hjælpe til i hjemmetfinmotorik - musikalske lege

Der er altid en masse ting, som skal ordnes i hjemmet… Der skal bages brød, laves mad, vaskes op, dækkes bord og så videre og så videre. Så hvorfor ikke lade dit barn hjælpe til?

Foruden at støtte op om en opdragelse, der lærer barnet, at vi alle skal hjælpe til i fællesskabet, så bidrager de hjemlige skærmydsler også til barnets finmotoriske udvikling.

Et konkret eksempel på hvor det er oplagt at lade barnet hjælpe til, er, når der skal bages pebernødder til jul. Her vil den lille nemlig elske at ælte, rulle og forme de små pebernødder.

 

4. Musiklege

Musiklege er særligt stærke, når dit barn skal udvikle samarbejdet mellem hænderne. Legene rummer nemlig en række aspekter, som kræver knivskarp koordination.

Hvis I ikke lige har instrumenter i nærheden, kan I lave klappelege – og ellers vil dit barn helt sikkert elske at fyre den af med trommer, tamburin, grydelåg, triangel og så videre.

Foruden finmotorikken bidrager musiklegene til barnets musikalske sans og rytmik.

 

5. Kaste og gribe

Håndbold er én af de mest populære sportsgrene i Danmark… Så hvorfor ikke få en god fornemmelse for kastesporten allerede fra en helt ung alder?

Udstyr således dit barn med bold og lad det kaste og gribe. Kaste/gribe-disciplinen kræver begge hænder og bidrager hermed – ligesom mange af de musikalske lege – til en forbedret koordination mellem hænderne, som er relevant i utrolig mange andre sammenhænge.

 

6. Lægge puslespil

Sidst men ikke mindst så lader puslespillene dig udfordre både dit barns finmotorik og hjerne.

Alt afhængig af hvor gammelt dit barn er, finder du puslespil, som møder din lille dreng eller pige netop, hvor han eller hun står. Således kan I starte med træpuslespillene med de få, store brikker – og langsomt bevæge jer opad til puslespil med flere, mindre brikker.

Finmotoriske øvelser - Puslespil

Vi håber, at artiklen her har givet dig masser af inspiration til, hvad du kan sætte dit barn i gang med i rejsen mod en solid finmotorik.

… Én ting er i hvert fald sikkert:

For meget tid med iPad’en resulterer i en meget ensidig og ”grov” motorisk sans, som ikke forbereder dit barn godt nok på de udfordringer, som fremtiden byder på. Derfor er det vigtigt, at du præsenterer dit barn for legetøj, materialer og lege, som på alsidig vis udfordrer dit barn.

Related Posts

One Comment